Vincent Price w filmie House on Haunted Hill

Vincent Price był jednym z najbardziej utalentowanych aktorów w historii kina grozy. Przyszedł na świat 27 maja 1911 roku w Saint Louis. Studiował historię sztuki w Yale, a następnie w Londynie. W stolicy Anglii rozpoczął przygodę z aktorstwem. Pierwsze filmowe kreacje Price’a skupiały się m.in. wokół kina noir – można go było zobaczyć w Laurze (1944 r.), Leave Her to Heaven (1945 r.), The Long Night (1947 r.) czy też The Bribe (1949 r.). Towarzyszył na planie wielkim gwiazdom – chociażby Avie Gardner i Henry’emu Fondzie – samemu grając postaci drugoplanowe. Pierwszą główną rolę  zdobył w The Baron of Arizona (1950 r.).

Wstępnym zetknięciem aktora z kinem grozy był obraz Tower of London (1939 r.), w którym to wystąpił u boku Borisa Karloffa. Price zaczął być kojarzony z horrorem od chwili pojawienia się w kasowym House of Wax (1953 r.). Sportretował w nim postać demonicznego rzeźbiarza figur woskowych skrywającego mroczną tajemnicę. Następne dwadzieścia lat to złoty okres w jego karierze. Grę aktorską Vincenta można było podziwiać m.in. w klasycznej opowieści o duchach House on the Haunted Hill oraz bardziej oryginalnym w warstwie fabularnej The Tingler (oba filmy z 1959 r.).

Vincent Price jako Roderick Usher w filmie na podstawie opowiadania E. A. Poe

Największą rozpoznawalność zdobył dzięki serii filmów Rogera Cormana na motywach opowiadań Edgara Allana Poe. W każdym z tych obrazów odtwarzał złowrogą albo zrozpaczoną, ogarniętą obłędem postać – można tutaj wymienić role Fredericka Ushera (The Fall of the House of Usher, 1960 r.), Josepha Curwena (The Haunted Palace z 1963 r., w praktyce będący luźną ekranizacją Przypadku Charlesa Dextera Warda Lovecrafta) albo księcia Prospero (The Masque of the Red Death, 1964 r.).
Kreacja Matthew Hopkinsa, łowcy czarownic w Witchfinder General ma obecnie status kultowej. Trzeba też zwrócić uwagę na film The Last Man on Earth (1964 r.) będącym pierwszą, jednocześnie najwierniejszą pierwowzorowi ekranizacją książki Jestem legendą Richarda Mathesona. W tym obrazie Price wyśmienicie odtworzył postać Roberta Morgana dając widzowi odczuć samotność, frustrację i determinację głównego bohatera.

Kadr z filmu Witchfinder General

W latach siedemdziesiątych można było zobaczyć Price’a w brytyjskich produkcjach The Abominable Dr. Phibes (1971 r.), Dr. Phibes Rises Again (1972 r.), a także Theater of Blood (1973 r.). W tej dekadzie aktorska kariera Price’a wyraźnie wyhamowała. Skupił się na aktywności w innych obszarach, chociaż praktycznie do końca życia dawał o sobie znać w filmach. Z późniejszego okresu na uwagę zasługuje House of Long Shadows z 1983 r., w którym zaprezentowano także innych ważnych aktorów kina grozy – Petera Cushinga, Christophera Lee i Johna Carradine’a. W ostatniej dekadzie życia współpracował z Timem Burtonem – jako narrator w krótkometrażowym Vincencie (1982 r.), a później na planie Edwarda Nożycorękiego z 1990 roku. Rola wynalazcy postaci granej przez Johnny’ego Deppa miała być wg pomysłu Burtona bardziej rozbudowana. Stan zdrowia Price’a niestety na to nie pozwolił – był to jego ostatni występ w filmie kinowym przed śmiercią 25 października 1993 roku.

Vincent Price i Kermit Żaba w The Muppet Show

Aktywność zawodowa Vincenta Price’a wykraczała poza filmowe aktorstwo. Użyczał swojego charakterystycznego głosu w słuchowiskach radiowych, m.in. w Świętym (The Saint) jako Simon Templar, na długo zanim z tą postacią zaczął być kojarzy Roger Moore. Jego charakterystyczny głos możemy usłyszeć w piosence Thriller Michaela Jacksona. W podobnym charakterze pojawił się na płycie Welcome to My Nightmare Alice’a Coopera. Aktor był kolekcjonerem obrazów (stworzył własne muzeum, pracował jako konsultant sztuki) oraz zapalonym kucharzem – autorem kilku książek kucharskich i gospodarzem telewizyjnego show o tej tematyce.

Wybrana filmografia:

1939 – Tower of London, reż. Rowland V. Lee

1944 – Laura, reż. Otto Preminger

1953 – House of Wax, reż. André De Toth

1958 – The Fly, reż. Kurt Neumann

1959 – House on Hauted Hill, reż. William Castle

1959 – The Tingler, reż. William Castle

1960 – House of Usher, reż. Roger Corman

1961 – Master of the World, reż. William Witney

1961 – The Pit and the Pendulum, reż Roger Corman

1962 – Tales of Terror, reż. Roger Corman

1962 – Tower of London, reż. Roger Corman

1963 – The Raven, reż. Roger Corman

1963 – Diary of a Madman, reż. Reginald Le Borg

1963 – The Haunted Palace, reż. Roger Corman

1963 – Twice-Told Tales, reż. Sidney Salkow

1964 – The Last Man on Earth, reż. Ubaldo Ragona

1964 – The Masque of the Red Death, reż. Roger Corman

1965 – The Tomb of Ligeia, reż. Roger Corman

1969 – The Oblong Box, reż. Gordon Hessler

1970 – Scream and Scream Again, reż. Gordon Hessler

1970 – Cry of the Banshee, Gordon Hessler

1971 – The Abominable Dr. Phibes, reż. Robert Fuest

1972 – Dr. Phibes Rises Again, reż. Robert Fuest

1973 – Theatre of Blood, reż. Douglas Hickox

1981 – The Monster Club, reż. Roy Ward Baker

1982 – Vincent, reż. Tim Burton

1983 – House of the Long Shadows, reż. Peter Walker

1987 – From a Whisper to a Scream, reż. Jeff Burr

1990 – Edward Scissorhands, reż. Tim Burton