Borris KarloffBoris Karloff – właściwie William Henry Pratt. Urodzony 23.11.1887 r. w Anglii największą karierę zrobił w USA za sprawą roli potwora Frankensteina w filmach Frankenstein (1931 r.) oraz Narzeczona Frankensteina (1935 r.). Można go zobaczyć w Mumii oraz wielu innych horrorach z okresu międzywojnia m.in. w The Black Room (rewelacyjna, „podwójna” rola), Czarny KotKruk. Rywalizował o miano króla horroru z  Bélą Lugosim. Wystąpił z nim jednak w kilku obrazach. W 1963 r. Mario Bava obsadził go w filmie Black Sabbath. Odgrywał w nim rolę narratora oraz Wurdulaka. Tego samego roku można go było podziwiać w filmie Kruk Rogera Cormana, gdzie wystąpił u boku Vincenta Price’a, Petera Lorre’a i młodego Jacka Nicholsona.

 

Wybrana filmografia:

1931 – Frankenstein, reż. James Whale
1932 – Scarface, reż. Howard Wanks
1932 – The Mask of Fu Manchu, reż. Charles Brabin
1932 – The Mummy, reż. Karl Freund
1934 – The Black Cat, reż. Edgar G. Ulmer
1935 – Bride of Frankenstein, reż. James Whale
1935 – The Black Room, reż. Roy William Neill
1936 – The Walking Dead, reż. Michael Curtiz
1939 – Tower of London, reż. Rowland V. Lee
1952 – The Black Castle, reż. Nathan H. Juran
1963 – Black Sabbath, reż. Mario Bava